RÓZSAKERT  PANZIÓ- BALATONFÖLDVÁR
Balatonföldvár egyik legszebb részén,
vízközelben,családias jellegű panziónkban,
családbarát árakkal várjuk sok szeretettel
Kedves Vendégeinket.
MENÜ

BalatonföldvárThis is a featured page

http://www.balatonfoldvar.hu/

Balatonföldvár Somogy megye északi részén, egy, a tóra nyíló völgyben, a Balaton déli partján fekszik. A 2300 állandó lakosú város, a Balaton-part egyik legrendezettebb, parkokkal és virágokkal díszített üdülőhelye.Balatonföldvár történetének fontos emléke a vaskorban emelt földvár, a hely névadója. A régészeti leletek szerint az Kr. e. IV. században kelták éltek e vidéken, délről földsánc, északról a Magaspart szakadéka és a tó védte erősségüket. A XVIII-XIX. században Földvár-puszta néven jelezték a térképen, és a Széchenyi-család birtokainak része volt. A család háziorvosának, dr. Korányi Frigyes professzornak rábeszélésére határozták el, hogy a gyönyörű, lakatlan területen fürdőtelepet létesítenek. Az ötletet Külső-Somogy legszebb völgyének vonzereje és a kedvező természeti viszonyok adták. Az első szálloda 1895-ben épült fel, a fürdőtelep hivatalos megnyitására 1896-ban került sor, településünk ez óta viseli a Balatonföldvár nevet. Ebben az időben már több mint 40 csodaszép villa gyönyörködtette a vendégeket. Balatonföldvár pompás környezete Spúr István uradalmi mérnök és Schilhán József uradalmi kertész munkáját dicséri. Ekkor építették meg a hajókikötőt. Az 1200 méter hosszú, platánfákkal övezett parti sétányt, amely ma a Kvassay-sétány nevet viseli, az 1900-as évek legelején adták át. Balatonföldvár századfordulón épített villái patinás hangulatot árasztanak, közülük 47 helyi védelem alatt áll. A legrégibb épületek a Petőfi utcában láthatók. Az utca első épülete, egykor Rákosi Jenő villája, ma a Városháza. Tovább haladva, a Petőfi utcában találjuk Bajor Gizinek, a nemzet színésznőjének egykori nyaralóját; a város legkülönlegesebb épületét, a Korányi-kastélyt; és Széchenyi család Kulipintyó-ját.A kikötő a hazai vitorlázás egyik fellegvára, a közepén lévő Galamb-sziget anyagát a tó kotrásából gyűjtötték össze. A 40 méter magas löszfal tetején futó Kelta sétányról csodás kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre, és ez az egyetlen hely, ahonnan a tó minkét medencéje látható. Itt találhatók a kelta vársánc maradványai is.
Balatonföldvár - Krix 9/5 epochaBalatonföldvár legújabb kori büszkesége az 1994-ben átadott Bajor Gizi Közösségi Ház, a helyi rendezvények központja. Itt kapott helyet a városi könyvtár, és a Tourinform iroda is. Nyaranta visszetérő kulturális és szórakoztató rendezvényekkel színesítik az itt nyaralók napjait. Június középső hétvégéjén szezonnyitó nagyrendezvény a Földvár Fesztivál, amely az üdülőtelep alapításának évfordulójához kapcsolódik. Június második felében rendezik a Földvári Napok komolyzenei konferencia- és hangverseny-sorozatát. Az 1962 óta megrendezésre kerülő Balatoni Folklórtalálkozót július végén rendezik: a 10-12 hazai és külföldi néptánc-együttes délelőtt versenyprogramot mutat be, délután menettánccal, este gálaműsorral folytatják a programot. Két napig tart augusztusban a Szent István Napi Fesztivál (Magyar-Bajor Találkozó): a Szent István királynak bajor Gizellával kötött házassága révén ezeréves magyar-bajor kapcsolatokat mélyítik tovább. Hazai és bajor együttesek fellépése és tűzijáték gazdagítják a programot. Szeptember második hétvégéjén a századfordulón méltán híres földvári szüret és búcsú hangulatát elevenítik fel a helyi egyesületek, a Civil Fesztivál rendezvényein.
Földvár a �90-es évekre üdülőtelepből kisrégiós központtá fejlődött, s 1992-ben városi rangot kapott. 1994-ben Európa-díjat nyert a virágosításban, a tisztaságban és rendezettségben elért addigi eredményeiért, 1995-ben pedig a ´Virágos Magyarországért´ pályázaton lett megérdemelten I. helyezett.
Balatonföldvárral mára szinte egybeépült Kőröshegy, melynek 1460 körül épült gótikus templomában nyáron színvonalas hangversenyeket rendeznek. A település mint lovasközpont is méltán híres, Kőröshegy hegyközség borászai közül pedig többen a Dél-Balatoni Borút tagjai lettek.
A földvári vasútállomástól induló piros turistajelzésen a Lucs-tetőre lehet feljutni. Innen az egész Balatonra és a Somogyi dombvidékre tekintő panorámában gyönyörködhetünk. A piros jelzésen tovább, kb. 10 km-re található a kereki Fejérkő-vár romja, amely fehér színű vakolatáról kapta nevét. A vár romjai Kereki községből is megközelíthetők. A várfal elől szép kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre.

Fontosabb intézményeink:
Polgármesteri Hivatal: Petőfi u. 1.
Orvos: Szabadság tér 1.
Patika: Petőfi u. 2.
Rendőrség: Kőröshegyi út. 2.
Bajor Gizi Közösségi Ház és Könyvtár: Kőröshegyi út 1. 84
Balatonföldvár - Krix 9/5 epocha

Hírek

Szavazás

Mi a véleményed a Panzionkról?
Még nem voltam!
Lehetne jobb is!
Nagyon Jól éreztük magunkat!
Asztali nézet